התנגדות לתוספת מעלית בבנין קיים

שאלה:

שלום רב ויישר כוח
בנית מעלית בבנין קיים
בבנין הקומות התחתונות מתנגדים לבנית מעלית וטענתם שהדבר חוסם להם אויר ואור וכן מקטין את הכניסה לבנין בצורה משמעותית אלא שהחוק מצריך חתימות של שני שליש מהדירים
מה הדין לפי ההלכה בזה

תשובה:

שלום וברכה,

דברים שנהוג בכל בניין לעשותם והוא צורך גדול, יכולים לכפות על המיעוט לעשותם. דברים שאין בהם צורך גדול אין יכולים לכפות על אחרים לעשותם. ולכן במעלית בבניין קיים שעד עכשיו לא היה מעלית, וניתן לדור בלי מעלית, עדיין אינו מוגדר כצורך גדול, כיון שיש בניינים ללא מעלית. ולכן קשה לכפות על המיעוט להשתתף בהוצאות בניית המעלית. החוק שמתיר בחתימת שתי שליש לא תקף בהלכה.

אך דרישת הרוב לשנות יעוד של רכוש המשותף, ולבנות במשותף מעלית, הרוב יכול לקבוע נגד המיעוט לבנות מעלית, כיון שלפי החוק והמנהג הרוב יכול להחליט שינוי יעד המשותף, אם השינוי הוא דבר חשוב ומקובל לעשותו, אפילו שלא כולם עושים אותו. ולכן יכולים הרוב להחליט על בניית המעלית, אבל לא יוכל לחייב את המיעוט להשתתף עמהם בהוצאות הבינוי.

לגבי הטענה שהמעלית חוסמת את האויר, יש לפנות לרב כדי לברר האם יש דברים בגו. מומלץ שתפנו לרב שישמע את הטענות ויראה איך לסדר שכולם יהיו מרוצים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן קסא סעיף א.