עגיל משובץ שנמצא ברחוב

שאלה:

לכבוד הרב שלום רב,
מצאתי הבוקר עגיל ברחוב מרכזי מאוד בעיר.
אני לא כלכך מבין בתכשיטים, אך נראה לי שזהו עגיל מזהב עם יהלומים – אחד במרכז וכמה יהלומים קטנים מסביבו.
לדעתי זהו עגיל שכיח ומצוי בשוק באופן שקשה לתת בו סימנים. ז"א שלא בטוח שגם בעל העגיל ידע לומר כמה יהלומים יש בעגיל. עם זאת, מאחר ומדובר בעגיל אחד – קיימת אפשרות שבעל העגיל יכול לתת לי פירוט מדויק.
בנוסף, לדעתי קיים חשש שאם אני מפרסם מודעה ברחוב המרכזי קיים חשש שמתחזה יטען שהעגיל שלו. מאידך, למרות שמדובר שרחוב סואן במרכז העיר אני לא בטוח שהבעלים התייאש.
אשמח לתשובה מפורטת היות ואני לא שולט בהלכות השבת אבידה.

תודה רבה מראש לכבוד הרב
בבחינת "ועשית ככל אשר יורוך"
חזק ואמץ

תשובה:

שלום וברכה,

אם העיצוב של התכשיט הוא עיצוב ייחודי, העיצוב עצמו נחשב לסימן וחייבים להכריז עליו. וכדי שלא יבוא רמאי וידרוש את העגיל, הצריכה התורה סימנים, ולכן יש לדרוש סימנים בדיוק איך העגיל מעוצב. ואם אינו יכול לתאר את העיצוב, עליו להביא תמונה שאשתו או ביתו עדנה כאלו עגילים. אין צורך לדעת כמה יהלומים היו בעגיל, אלא לצייר את העיצוב או להביא תמונה.

אם העיצוב הוא סטנדרטי ולא ייחודי, זכה המוצא בתכשיט, כדין מוצא אבדה שאין בה סימן שהרי הוא של מוצאה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רנט סעיף ב