משטחי עבודה נפרדים לבשרי וחלבי

שאלה:

אני נוהג כמנהג האשכנזים.
1. האם ניתן להשתמש באותם כיריים לבשרי ולחלבי? ואם מותר, כיצד יש לנהוג בזה במקרה שנפל שם אוכל וכיו"ב?
2. האם ניתן להשתמש באותו שיש לבשרי ולחלבי, והאם עדיף לכסות את השיש בנייר כסף וכדו'?
3. יש לנו 2 כיורים נמוכים קטנים הסמוכים זה לזה, אחד לבשרי ואחד לחלבי, ממה יש להיזהר וכיצד יש לנהוג עם זה?

תשובה:

שלום וברכה

  1. לכתחילה כדאי לייחד כיריים מיוחדות לבשר וחלב. כאשר משתמשים באותם כיריים גם לבשר וגם לחלב, הן בחזקת טרף ממש, ולכן אם נופל שם מאכל חם לא ניתן לאכול ממנו. כמו כן יש להקפיד לכתחילה שכל הסירים שמניחים על הכיריים יהיו יבשים למטה, שכן הכלל הוא שמגע יבש בין כלים אינו מבליע ומפליט, אבל על ידי רוטב זה מעביר טעם. בדיעבד אין לאסור כיון שהחצובות בדרך כלל מתלבנות כל הזמן באש [בשומה מתחתית הכיריים על המגש ששם לא מתלבן וכאמור זה בחזקת טרף].
  2. אין להשתמש באותו שיש לחלבי ולבשרי בשום אופן, תמיד יש שאריות והעירבוב גורם להרבה מאוד מכשולים, נדבק ומתערבב ומתחמם ונאסר. גם נייר כסף אינו פתרון טוב כל כך, כיון שאם הוא מונח על חלב ואני מניח עליו בשר חם או סיר רותח רטוב למטה זה שוב בעיה, הכי טוב משטחים נפרדים. אם אין, יש לכסות ואחר כך להניח כל דבר חם על מפריד מבודד חום.
  3. יש להזהר שלא ישפך מאחד לשני בשר או חלב… בבתי ישראל נהוג לעשות מחיצה כל שהיא בין הכיורים כשהם סמוכים, משיש או מנירוסטה.