לח שהצטנן על הפלטה בשבת

שאלה:

שלום לרבנים

1. האם מותר להניח על פלטה בשבת, כשיש עליה רשת שנקראית על פלטה, סיר עם אוכל נוזלי, כמו מרק למשל?
והאם מותר לכסות עם כיסוי לפלטה שיתחמם מהר וטוב יותר?

2. האם מותר להספיג נוזלים שנשפכו על הרצפה במטלית או נייר סופג אם משתדלים שזה לא יטפטף כדי שלא יהיה מלאכת סוחט?

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

  1. חלילה וחס. חשוב להבין, שמאכל נוזלי שהתקרר האיסור להחזירו על הפלטה אינו רק דרבנן משום איסור חזרה, אלא הוא איסור של בישול! ולכן לענין זה כל מקור חום שמביא את התבשיל לחום שהיד סולדת בו – 40 מעלות, יש בו איסור גמור לכל הדעות. ראה שו"ע סי' שיח סעי' ד [המחלוקת היא רק כשעוד לא הצטנן לגמרי מהבישול הראשון, שבזה לדעת השלחן ערוך יש איסור בישול והרמ"א מיקל, וכאן השאלה רק לגבי כללי חזרה].
  2. בנייר שאין דרך לסוחטו ואין בכך תועלת מותר, אבל רצוי לשים כמות גדולה של נייר שלא יבואו למכשול. בסמרטוט בד הדין חמור יותר, ומים מרובים אסור להספיג בו. ראה שו”ע סי’ שב סעי’ יב ובמשנה ברורה שם.