בירך על נטילת ידים ונמלך ולא אכל

שאלה:

שלום לרבנים רציתי להבין את הסברא שלא מברכים על מצות צדקה משום שמא לא יקבל העני את הצדקה ואני שואל וכי אני צריך לפחד לא לברך על נטילת ידים שמא לא ירצה בסוף לאכול כביצה לחם? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

ההבדל הוא בין מה שתלוי בך למה שאינו תלוי בך. ואגב ספציפית לגבי נטילת ידים יש סברא מענינת של הריטב"א, שסבר שהנטילה היא מצוה בפני עצמה, ולכן גם מי שבירך על נטילת ידים ובסוף נמלך ולא אכל, אין ברכתו לבטלה! כיון שבשעה שנטל סבור היה לאכול והיה מחוייב במצוה זו, ואינו דומה למי שבירך המוציא ולבסוף נמלך ולא אכל שזו ממש ברכה לבטלה.

מקורות:

ראה בענין זה אריכות דברים כאן.