שיעור זמן של כבוש כמבושל בחריף ובלא חריף?

שאלה:

שלום וברכה כבוד הרב
א' – כבוש כמבושל, אם הכבוש הוא דבר חריף, לדוגמה בצל ששמתי בתוך צנצנת זכוכית מלאה בנוזלים. תוך כמה זמן הוא בולע מהטעם הבלוע בצנצנת?
ב' – ואם הכבוש הוא לא דבר חריף, 24 שעות רצופות עד שהוא בולע?
יש בסעיפים א' וב', עניין של לכתחילה ודיעבד בשיעור הזמן?
ג' – ומה לגבי הצנצנת, האם הצנצנת שהוא נמצא בתוכה, בולעת ממנו?
תודה רבה כבוד הרב

תשובה:

הנושא של דבר חריף בכבישה אינו במקרה שהזכרת, אלא כאשר הנוזל שבו כובשים הוא חריף, הכבישה מהירה יותר ויש אומרים אפילו דקות ספורות. למשל, אם שמו היתר ואיסור יחד בתוך ציר מלוח ביותר או בתוך חומץ, בתוך כמה דקות ההיתר מקבל טעם מהאיסור, וכן אם הנוזל הזה נמצא בכלי בשרי או חלבי, ראה בענין זה בשו"ע סי' קה סעי' א.

כאשר הנוזל אינו חריף אלא מים, השיעור הוא 24 שעות.

כבוש כמבושל הוא גם בכלים, שאם נתת מרק בשרי בכלי פרווה 24 שעות הוא נעשה בשרי, ראה ש”ך וט”ז ריש סי’ קה.