ברכה על לחם שיבולת שועל המעורב בקמחים מקטניות

שאלה:

שלום וברכה,
מכיוון שאסור לי לאכול גלוטן, אני רוצה להכין חלה לשבת העשויה קמח שיבולת שועל ללא גלוטן. מהו השיעור המינמלי הנדרש של קמח שיבולת שועל בעיסה? (לחם מ100% שיבולת שועל אינו טעים ולכן מערבבים קמחים אחרים אשר ברכתם שהכל). נא לציין מקורות. תודה

תשובה:

שלום וברכה

בשו"ע בסי' רח סעי' ט כתב, שאין מברכים עליו ברכת המזון אא"כ יש בו כזית דגן בכדי אכילת פרס, כלומר, שישית או שמינית מהקמח הוא דגן. אלא שנחלקו אחרונים בביאור דבריו, האם הכוונה היא שבאופן זה הוא נחשב לחם ואף אם יאכל ממנו רק כזית אחד כבר יכול לברך ברכת המזון, או שבאופן זה אם יאכל ממנו כדי אכילת פרס שזה שלוש או ארבע ביצים – שישה או שמונה כזיתים, והכל בתוך זמן של כדי אכילת פרס – ארבע דקות אזי יוכל לברך ברכת המזון, ובמשנה ברורה שם ושער הציון פסק כדעת הגר"א ודרך החיים שאכן רק אם יאכל בפועל כזית דגן יברך ברכת המזון. לכן לפי דבריהם אין כל כך פתרון במה שהצעת, כי בלאו הכי עליך לאכול כזית דגן בתוך ארבע דקות, לכן תערב כפי המתכון שבידך, ותאכל כמות כזו שתדע שאכלת כזית מהשיבולת שועל תוך ארבע דקות.

יום טוב.