הארכת חיים – טיפול בחולה סופני

שאלה:

האם הארכת חיים AK חולה חשוך מרפא [ע"י הזנה בזונדה, הנשמה וכד'] אינה נוגדת את רצון הקב"ה להביא את האדם לסיום חייו? האם נכונה טענת הרופאים שדווקא אנשים דתיים תומכים בהארכת חיים, במקום לאפשר לאדם לסיים את חיי הסבל -שלו ושל קרוביו שקצרה ידם מלהושיע- ללא הארכה מלאכותית

תשובה:

שלום וברכה

מי אמר לך שרצון הקב"ה לסיים את חייו אולי הרצון הוא לגרום לו לחיי סבל אלו? הרי לפי שאלתך אסור בכלל לרופא לרפא, שהרי בורא העולם בחר להטיל על האיש הזה מחלה ואם כן באיזו זכות אתה מוציא אותו מהמחלה? אלא שחכמים דרשו מהכתוב ורפוא ירפא "מכאן שניתנה רשות לרופא לרפאות", ומשום שלעולם לא נדע שרצון ה' הוא שהאיש יהיה חולה, אולי הרצון הוא רק שיזדקק לרפואות…

באופן כללי:

בכל הנוגע לטיפול שוטף, מזון בכל דרך, חמצן, ותרופות – חובה לתת. לגבי חובת ההחייאה לחולה סופני טיפול בהקרנות ניתוחים וכדומה, נחלקו הדעות, ובעיקר כאשר החולה עצמו מעונין להמנע מטיפול, ראה שו”ת מנחת שלמה סי’ צא אות כד להגרש”ז אויערבאך, הובאו דבריו בנשמת אברהם חיו”ד סי’ שלט סק”ד, וראה הלכה ורפואה ב תשמ”א עמ’ קלא, שו”ת אגרות משה חיו”ד ח”ב סי’ קעד ושם חחו”מ ח”ב סי’ עג אות א. וראה עוד שו”ת בית אב”י חו”מ סי’ קנג. כל אלו הקלו על על פי ההבחנה הנ”ל, אולם לאחרונה התפרסם מכתב מרבני בני ברק שהחמירו בכל זה באופן גורף, וחייבו כל מתן רפואי אפשרי כולל החייאה, נראה לי שאין כוונתם שאכן זו חובה, אלא יותר כמתן גדר שלא יפרץ על ידי רופא פזיז מידי ודי למבין.

אולם חשוב לדעת, שאף שההבחנה הנ”ל נכונה באופן כללי, כל מקרה בענין זה נדון לגופו, כלומר ברור שהמדובר הוא דוקא בחולה סופני שבלאו הכי הנושא הוא רק להאריך את חייו ולא לרפאו, שאפם זה אפשרי ודאי זו חובה גמורה, גם אם הוא מבוגר וחלש… לכן בכל מקרה יש להתייעץ באופן פרטני עם רב מוסמך על כל דבר.

אגב, מבחינה פרקטית אמר לי פעם רופא בכיר בבית החולים שערי צדק, שבית חולים הוא קצת כמו בית משפט, כאשר הסניגור על החולה הזקן הוא בני משפחתו, ואם אתם לא תדרשו בשבילו מה שאפשר הוא יקבל הרבה פחות ממה שהייתם רוצים…

רפואה שלמה!