לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

דוד שמש ובוילר בשבת

שאלה:

שלום רב,
האם לפי מ"ש היביע אומר (ח"ד ס' לד- לה) לאסור פתיחת ברז של מים חמים שהתחמם ע"י בוילר חשמלי, והתיר מים שהתחממו מדוד שמש.
מה יהיה הדין אם המים התחממו קודם השבת בבוילר חשמלי, אלא שכיבו קודם השבת הבוילר והומשך הבישול ע"י הדוד שמש?
1) האם בכה"ג יהיה מותר לפתוח ברז המים?
2) ואם לא, האם יהיה מותר לפתוח הברז בשבת בבוקר שלולא הדוד שמש מסתמא שהיה המים שהוחמו ע"י הבוילר כבר מתקררים?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אם המים נשארו חמים עד הבוקר בחום שהיד סולדת – 40 מעלות, זה בודאי אסור, אבל אם כבר התקררו בלילה וירדו מיד סולדת זה תלוי במחלוקת הזו לגבי דוד שמש, וכידוע רוב הפוסקים אסרו את השימוש בדוד שמש מכל וכל בטענה שזה תולדות חמה ולא חמה עצמה, וגם משום המים שנכנסים ומתבשלים.