ההבדל בין תשעה באב ליום הכיפורים

שאלה:

לכבוד הרב,

שמי סופי רינה אביטבול,רציתי לדעת,למה צום של ט באב,אסור לצום בשבת אולי בגלל ש זה דבר עצוב ו ש אסור בשבת,אבל למה ב כיפור מותר לצום יום שבת,שזה ימים נוראים גם לא דברים שמחים?
מה קורה לצום אחר,כמו פורים,17 בתמוז?
ב כבוד רב,
סופי אביטבול

תשובה:

שלום וברכה

ההבדל הוא מאוד פשוט, צום תשעה באב ושאר צומות החורבן, הם מנהגי אבלות, והאבלות אסורה בשבת, ביום הכיפורים הצום אינו אבלות אלא כדי להתדמות למלאכים, וכחלק מדרכי התשובה. כמו כן צום יום הכיפורים הוא חיוב מהתורה ואינו ניתן לשינוי מטעמים של עונג שבת, מה שאין כן שאר הצומות שהזכרת שהם מדברי חכמים ואינם דוחים שבת.