תשלום לבעל קורא כשלא היה מניין בשבת

שאלה:

אני קורא קבוע במניין נץ בשבת, השבת הנוכחית הגעתי כדרכי לקרוא ולא היה מניין, ולכן נאלצתי ללכת למניין אחר, השאלה האם הגבאי מחוייב לתת לי שכר על הקריאה אפילו שלא קראתי?

תשובה:

שלום וברכה,

מבואר בשו"ע חו"מ סימן שלג סעיף א וב שאם שכר פועלים לחרוש, וירדו גשמים ולא ניתן להשקות את השדה, וגם הבע"ה וגם הפועל לא ידעו מכך, נחשב אונס, ופטור הבעה"ב מתשלום. וכן שכר מלמד לבנו וחלה הבן, אם אין הבן רגיל באותו חולי ההפסד על המלמד, ולכן גם כאן יש לפטור את הגבאי מלשלם.

ועדיין יש לצדד לחייב בתשלום כיון שבעל קורא שקורא בשבת אסור לו ליטול שכר על שבת, משום שכר שבת, ולכן השכר ניתן על ההכנה שמכין בימות החול, ולפ"ז יש לחייב את הגבאי בתשלום כיון שהכין את הקריאה. ויש לדחות שהתשלום עבור ההכנה מותנה בקריאה בפועל, שאם יקרא בשבת יקבל שכר עבור ההכנה, אבל אם לא קרא בפועל לא חייבים לשלם עבור ההכנה. על כן לא ניתן לחייב את הגבאי עבור השבת שלא התקיים מניין, אלא במקרה שידע הגבאי שאולי לא יהיה מניין והבעל קורא לא ידע מכך.

בהצלחה.