שוכר שהזיק את הדירה המושכרת

שאלה:

השכרתי דירה, אך למרות שחתם בחוזה שישמור אותו שמירה מעולה וישיבו כפי שקיבלו, בפועל נזקים קשים, כגון השוכר קדח בקרמיקות מטבח (2 נשברו, ולא ניתן להשיג כמותן) ובקרמיקות אמבטיה , וקדח בקיר חיצוני,
וכן קדח עשרות דיבלים (הרשתי רק לתקוע מסמרים),
וכן גרם קילופים קשים בצבע דלתות מתכת, וכן פגע בעץ (קילוף שכבה) של דלתות עץ, וכן הכתים דלת עץ שמצריך צביעה.
וכן גרם כתמים שחורים שלא יורדים מקירות חיצוניות של הבית, וכן כתמים בריצפת מרפסת,
וכן שבר פאנלים- חלקם אבדו ולא ניתן למצוא כמותם…
כמו"כ לא השיב הבית נקי בעוד החוזה חייב להשיבו נקי כמו שקיבלו, וקיבלו מבריק.
אציין שבידי צ'ק של השוכר בסך 10,500 וכן שני ערבים- בסך 5,000 כפול 2.
בהנחה שכל שכתבתי נכון אך לא בהכרח יכול להוכיח כל דבר- האם באמת מגיע לי ומותר לי לפדות הצ'קים ערבון? האם זקוק לאישור בי"ד?
האם דין הצ'קים כגבוי ועליו להוכיח כדי להוציאם מידי, או רק אם אפדה אותם בפועל?
אוכל לפדות גם של הערבים?
אם לא אפדה הצ'קים ונלך לביה'ד- האם ניתן לפרש שאני המוציא מחברי?
בתודה ובשורות טובות

תשובה:

שלום וברכה,

לדבריך הרי השוכר מזיק בידיים וחייב, ולכן אם ברור לך שאכן הוא הזיק אותך מותר לך לפדות את הש'יקים, ולומר לו שאם יש לו טענות נגדו שילך איתך לביה"ד. והרווח שלך אתה מוחזק והוא המוציא.

בהצלחה.