ברכה על אכילת פירות בסעודה

שאלה:

אדם שאוכל פירות בסוף הסעודה אבל כדי לשבוע כי הוא עוד רעב , ואוכל אותם לבד , מברך עליהם ?

תשובה:

שלום וברכה

כיון שבדרך כלל הם לא נאכלים לשובע, חייב לברך עליהם. רק כאשר הם עיקר הסעודה לא מברכים עליהם [וידוע שכך היה מנהגו של החזון איש, שבהיותו אדם חלוש ורגיש היה ממעט מאוד באכילה, ופירות היו מרכיב מאוד יסודי בתזונה שלו, ולכן סבר שאינו צריך לברך עליהם בתוך סעודת פת]. למעשה יש בענין זה שלוש דרגות: דברים הבאים מחמת סעודה לא מברכים עליהם. דברים שבדרך כלל אינם באים מחמת הסעודה אבל הוא אוכל אותם לשובע, אם אוכל אותם תחילה וסוף עם מעט פת אינו מברך עליהם. דברים כאלו שאוכל אותם לקינוח בלבד, לא מועיל אכילה תחילה וסוף עם פת אלא רק כשאוכל כל נגיסה ביחד עם הפת.

מקורות:

משנה ברורה סי' קעז ס"ק ח,י.