חלב עכו"ם – השגחה על ידי מצלמות אבטחה

שאלה:

בסד

שלום הרב!
1) מה ההבדל בין חלב סתם לחלב עכום?
2) היתר המצלמות של הרב פיינשטיין מחשיב את החלב כחלב ישראל על אף שאין ישראל רואהו?
3) יש איזה דין בנוגע לחלב שהוא יקר משהו כזה?

תשובה:

שלום וברכה

  1. לא הבנתי את שאלתך. בחלב עכו"ם חששו שמא הגוי מערב חלב של בהמה טמאה, זה יסוד החשש.
  2. אינני מכיר הוראה של האגרות משה בענין מצלמות אבטחה, הוא יותר ידוע בהיתרו מחמת שהרשויות מפקחות על החלב שלא יערבו בו שום דבר אחר. בענין מצלמות אבטחה יש דעות שונות והנהגות חלוקות בין גופי הכשרות: בשו”ת תשובות והנהגות (ח”ה סי’ רנה) כתב להחמיר בזה שלא מועיל מצלמות בחלב עכו”ם, וכך הביא גם בשם הגרי”ט וייס שליט”א ראב”ד העדה החרדית. והסיבה לכך, שאם המשגיח ממעט להכנס לשם בגלל המצלמות זה לא נחשב “נכנס ויוצא” הנדרש בהשגחה בחליבת עכו”ם.ובקובץ נזר התורה (תמוז גליון כג) הרחיבו בנושא. והביאו כמה דעות בענין. שם הובא מכתב מהגר”מ לנדא והגר”ש עמאר שליט”א, שלמרות שניתן לסמוך על זה בפרט במקומות ששותים חלב עכו”ם בכל אופן, ראוי שיראי שמים המקפידים על הידור בכשרות שלא יסמכו על כך.

    אולם הביאו מכתב מהגר”ש ואזנר שליט”א שניתן לסמוך על הראיה באמצעות המצלמות לענין השגחה שיחשב כחלב ישראל. אלא שהתנה שלא יסמכו רק על המצלמות אלא גם המשגיחים יבקרו מפעם לפעם. ובקובץ הנ”ל (כסליו תשע”ב הוסיפו מאמר של הרב ויטמן רבה של חברת תנובה שכתב שכך הורה לו הגרי”ש אלישיב זצ”ל להקל. והוסיף, כי המציאות מוכיחה שנין לרמות פחות כשיש מצלמות בקביעות מאשר משגיח ש”נכנס ויוצא”.

  3. אינני מכיר היתר שמתייחס למחיר החלב.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. 1)אם כן מה זה חלב סתם?
    2)לגבי דעתו של הרב פיינשטיין, החלב יחשב כחלב ישראל או כחלב עכום המותר בשתייה?
    3) הרב אלישיב הורה להקל שיש רק מצלמה בלי משגיח?

  2. 1. אינני מכיר ביטוי כזה חלב סתם, זה לא ביטוי הלכתי.
    2. מה ההבדל? בכל מקרה הוא הקל רק בשעת הדחק במקומות מרוחקים שאין חלב ישראל ושתייתו נצרכת לבריאות.
    3. יש גם משגיח שמגיע לפרקים וגם יש אדם שעובר על המצלמות באופן קבוע, זה לא תלוי לקישוט…