שכן שמונע את שכנו שמעליו מלהיכנס לביתו כדי לבצע הרחבה

שאלה:

ב"ה
הסכמת בין שכנים ,

שני שכנים סיכמו שיבנו יחד על ידי ששכן מהקומה שנייה יוציא רישיון לתוספת בנייה

ואז שהתקבל הרישיון
השכן מקומה התחתונה מכר את דירתו והקונה לא מעוניין שיבנה ולא נותן להכנס לדירתו לבנות לפי ברישיון ההייתר בנייה שניתן

השאלה
1. האם ניתן השכן החדש שקנה יכול למנוע ולבנות לפי הרישיון?

2, האם השכן שקיבל את הרישיון יכול לשכן מתחת לשלם השתפפות בהוצאות בנייה?

מחכה לשובות בבקשה

תשובה:

שלום וברכה,

על שאלתך הראשונה: אם השטח שעליו מרחיבים הדיירים הוא שטח משותף לכולם, והראשון בנה שם בהסכמה, ועכשיו רוצה השני לבנות, חייב השכן מקומה ראשונה לאפשר לו להיכנס לבנות, כיון שהשטח היה של כולם וחלקו אותו, ואכן משועבד לתת לשכנים לבנות כדי לחלוק את השטח. אבל אם מלכתחילה השטח הוא פרטי של הקומה ראשונה, והשני רוצה להרחיב מעליו, מעיקר הדין יכול למנוע את השכן שלא יכנס לביתו, ואין לו שום שעבוד עליו. אמנם הבתי דינים מנסים לבקש מהתחתון שיגיע להסכמה כדי שלא יפסיד העליון את זכות בנייתו. ולא מן הדין הוא אלא מדרכי שלום.

שאלה השנייה לא הבנתי, אולי תשלח שנית.

בהצלחה.