קדיש ביארצייט הנכד במקום הבן

שאלה:

שלום
האם במקרה שביארצייט של סבא, הבן שלו לא הרגיש טוב ולא היה יכול להגיע לבית הכנסת, האם הנכד יכול לומר קדיש על סבו במקום אביו שלא מרגיש טוב?
תודה

תשובה:

שלום וברכה

ראשית יש לעשות כל מאמץ כן להגיע לבית הכנסת, לבטח זוכר הבן כיצד הוריו נשאו אותו על הידים כשהיה ילד לילות שלמים וכו', ואף פעם לא אמרו שהם לא מרגישים טוב כל כך ואולי עכשיו השכנים יגדלו אותו… אבל אם אכן אינו יכול לבוא לבית הכנסת, והוא מרשה לבנו לומר קדיש גם זה מועיל ומותר. בלי רשות מפורשת לא אומרים קדיש כאשר ההורים בחיים, כמבואר ברמ"א בסי' קלב.