החלפת שרשרת בחנות ללא רשות

שאלה:

שלום
ברצוני לשאול קניתי שרשרת כסף ולאחר שנקרעה ביקשתי מהחנות להחליפה המוכרת אמרה שינסו לתקנה וזאת בתוספת של 30 ש"ח לאחר כשבועיים קיבלתי את השרשרת אבל אחרת שהשחירה לי אחרי מספר ימים,חזרתי לחנות והראתי למוכרת ששרשרת זאת שונ מהמקורית והיא משחירה.
המוכרת מסרה שאפשר רק לנקות אותה ואמרתי שזה שוב יקרה שתחליף לי לשרשרת מכסף כמו זאת שהייתה לי.
המוכרת אמרה שהיא אפשר בשלב הזה שמתי בידי שרשרת ממה שרציתי לבחור ולקחתי אותה בלי לשאול והשארתי את שלי.
אני מרגיש לא "נח" עם זה לשאלתי מה עליי לעשות?

תשובה:

יש הלכה שעביד איניש דינא לנפשיה – באופנים מסוימים יכול אדם לעשות דין לעצמו. נחלקו הפוסקים האם הלכה זו נאמרה רק כאשר לקחו מאדם חפץ ורוצה לחטוף את החפץ עצמו מיד הגזלן, אבל אם רוצה לחטוף חפץ חילופי תחת החפץ שלא אסור. וי"א שגם לחטוף חפץ אחר תחת החפץ שלו מותר.

ולכן אם ברור לך שהשרשרת החילופית שהביאו לך אינה תקינה, וכבר לקחת את שרשרת אחרת, בדיעבד ניתן לסמוך על השיטות שגם חפץ אחר מותר לחטוף תחת שלו.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן ד.