להשרות תותים לניקוי מחרקים בשבת

שאלה:

שלום,
לשים תותים בתוך קערת מים לנקות מחרקים, האם מותר בשבת?
צריך מקור לעניין בבקשה, מישהו אמר לי שזה לא בורר, ואין איסור שלא רואים את החרקים…
האם זה מותר בשבת? ראיתי שכתבו לנקות חסה לא ע״י השרייה במים אלא לנקות תחת זרם המים.

תשובה:

שלום רב

בס’ שמירת שבת כהלכתה פ”ג סעי’ מ, ובס’ מלכים אמניך עמ’ רעט אסרו לשטוף את החרקים מהחסה בשבת. נראה שדבריהם אמורים בחסה שאינה מגידול מיוחד שהיא אכן מוחזקת בחרקים, אבל על כל פנים מכאן יש ללמוד גם לשאר ירקות המוחזקים כנגועים שיש בכך איסור בורר. אגב, אינני בטוח שאופן הניקוי שלך יעיל תמיד, הדרך הבטוחה לאכול תותים, היא לקלף את כל התות ולרחוץ היטב, ולאחר מכן לטחון אותו. כמו כן קיים בשוק תות קפוא שהוא בחזקת נקי. יש לרכוש רק תות כזה הנתון תחת השגחה מהודרת המעידה על היותו ללא תולעים.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לכבוד הרבנים שליטא
    בספר של הרב וייא שליט"א לא רשום חומרא זו שהחמרתם ונתן אפשרות הרבה יותר קלה מכפי שכתבתם יעוייש