חימום מאכל פרווה בתנור בשרי

שאלה:

בס"ד.

שלום. ותודה על הזמן שהרב מקדיש.

אם למשל בתנור בשרי מכינים נקניקיות.. מה יהיה דין מאכל פרווה שיחומם בתנור זה במקים הבאים:
1)כשיוחמם יחד אך לא בצורה שנוגעת במאכל הבשרי?
2)אחרי כמה שעות?(מבלי ניקיון כלשהו של התבנית)
3)אם אחרי שחיממתי נקניקיה אני מנקה את התבנית השחורה שעליה אני מניח את האוכל וכעת מחמם מאכל פרווה האם כעת הדין שונה?
ומה הדין אם אחרי 24 שעות שלא הפעלתי תתנור חיממתי מאכל פרווה שם?

נ"ב אם לא מטריח אשמח למקורות.
תודה!.

תשובה:

שלום וברכה

אם הם נעשים יחד באותה תבנית אין מה לדבר שהכל נעשה בשרי לגמרי. הנדון הוא כאשר הם בשני כלים נפרדים, ובזה האריכו הרמ"א בסי' קח ביורה דעה, ותמצית הדברים היא, שכאשר הם מכוסים המאכלים מותרים, ולא נעשה בשרי, וכשאחד מהם אינו מכוסה זה תלוי מאוד בסוג התנור, אם הוא גדול או קטן, אטום או פתוח מעט, ובתנורים שלנו החמירו שדינם כתנור קטן וכיון שנעשו יחד זה נעשה בשרי.

כאשר אינם נעשים יחד, אם זה באותה תבנית והיא אינה נקייה ודאי זה מוחזק כבשרי מחמת השומניות. כאשר כן ניקו את התנור והתבנית, זה תלוי במנהגים השונים, לספרדים לכתחילה לא עושים פרווה בכלי בשרי בן יומו כדי לאוכלו עם חלב ובדיעבד זה מותר, ולבני אשכנז אפילו בדיעבד אין לאוכלו עם חלב אבל לא ממתינים לאחר אכילתו 6 שעות.

כאשר הכל נקי ולא בן יומו, לבני ספרד מותר אפילו לכתחילה לעשות שם פרווה, ולבני אשכנז רק בדיעבד שעשו מותר לאוכלו עם חלב. הדרך להתיר גם לכתחילה לבני אשכנז היא שלאחר הנקיון ולאחר 24 שעות, מפעילים את התנור על חומו המירבי חצי שעה ריק.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום כבוד הרב,
    חממתי ירקות פרווה בתנור בשרי שהיה בו עןף בכלי נפרד באותו הזמן.
    כעבור יומיים חממתי את הירקות שוב א ל הפעם בטוסטר אובן פרווה.
    מה הסטטוס של הטוסטר אובן עכשיו? האם הוא עכשיו בשרי? תודה