לתבוע במשטרה סבלים שמעלו בתפקידם וגנבו רכוש

שאלה:

בס"ד
עברתי דירה , וסיכמנו מחיר כך וכך, אחרי זה בסוף היום הוא רצה להוסיף עוד אלפיים שח. והתיישבו עם הסבלים הערבים בתוך הבית שלי, וצעקו, והפחד היה נורא. וכמה שביקשו מהם לצאת לא הואיל, אני בעצמי לא הייתי נוכח בבית רק אשתי והילדים.

מרוב לחץ ומתח הבאתי להם עוד אלף חמש מאות שח.

עכשיו אני מתחרט על זה וטוען שהיה מתוך לחץ וסחיטה.

ועוד דבר. אחד הערבים הוריד שתי דלתות מאחד הארונות ועד היום הוא לא החזיר לי את זה, ויש לי גם חשש שהוא גנב לי פטישון יקר מאד.

השאלה שלי אם אני יכול ללכת למשטרה, ואין בזה משום הליכה לערכאות.

כי המנהל הוא נוכל לפי מה שידוע בעיר, וכן לא ידוע איפה הוא גר.(הוא בכל לא גר בעיר הזאת שלנו) ועד שאלך לביד ויהיה לי אישור ללכת לערכאות יקח הרבה זמן.

וכן פה אני תובע את הערבים , אלא יכול להיות שיהיה היזיק ליהודי עי"ז.
ולכן שאלתי אם מותר או אסור.

תשובה:

שלום וברכה,

יהודי שיש לו תביעה על גוי חייב לפנות לבי"ד ולא לערכאות, כמובא במדרש תנחומא ריש פרשת שופטים.

טענתך שעד שתלך לב"ד יקח זמן רב, לא הבנתי מדוע זאת סיבה לא לפנות לב"ד תחילה.

במקרה שלך שאתה חושד שהערבים גנבו לך, ואתה רוצה לתבוע שיחקרו על הגניבה, וכן אתה רוצה לתבוע שהפחידו את משפחתך בצעקות – תביעות פליליות לא נתבעות בב"ד ומותר לפנות למשטרה כדי להציל את ממונך, וזכויותיך. על תביעה אזרחית בלבד חל איסור תביעה בערכאות. לכן תביעות שנתבעות במשטרה לרוב אין איסור לפנות ללא קבלת היתר מב"ד.

במקרה שהמנהל הוא איש אלם וברור שלא יגיע לב"ד, כתב בכסף הקדישם סימן כו שמותר לפנות מיד לערכאות בלי רשות מב"ד. אמנם אין להקל בזה בשופי כי המציאות מוכיחה שיש אנשים שאינם שומרי תו"מ שמגיעים לב"ד.

בהצלחה.