אתרוג שאין לו מסורת – חשש מורכב

שאלה:

שלום רב
עץ אתרוג גדל בגינתי ואתרוג אין לו סימנים שהוא מורכב.
צריך לחשוד שהוא מוכב ?

תשובה:

שלום וברכה,

לא כדאי לברך בחג הסוכות על עץ שאין לו מסורת, קשה לסמוך על הסימנים שנתנו חכמים, כי הדבר מצריך הבחנה מאוד מיוחדת, ולעיתים בהרכבה עם חושחש וכדומה עדיין יש לו סימנים. אולם תוכל לנסות לברר היטב אצל מי ששתל את העץ, מנין לקח את הזרע או הנטיעה.

ראה שו"ת חתם סופר או"ח סי' רז, שהסימנים אין להם מקור בתורה, וכשם שלא אוכלים עוף ללא מסורת כך גם באתרוג. וכ"כ הביכורי יעקב סי' תרמ"ח וע"ע שו"ת נפש חיה סי' ד.