חשש שתוקי מהשואה

שאלה:

אשמח אם תפנו את השאלה לדיין
סבא שלי מצד האבא , ניצול שואה , אמא שלו חיה בפולין ונמלטה לאזור ברית המועצות איני זוכר איזה מדינה במדוייק, שם הכירה פרטיזן יהודי , שמימנו היא נכנסה להריון , הוא היה מפקד בפרטיזנים , במהלך הזמן שם בעת שערך נאום התנקשו בו בשל תפקידו , איני יודע מתי ידעה על ההריון (אחרי הרצח או לפני) ומתי סבי נולד ,
במהלך הזמן היא הכירה יהודי אחר שהוא האב החורג של סבי , הם עלו לארץ ומול הרשויות והרבנות ציינו שהם ההורים שלו (ולא שיש לו אב ביולוגי אחר) , וכך רשום ,

שאלתי אל הרב , האם סבי נחשב חס ושלום שתוקי , הרי הוא לא הכיר את אביו ולא ידוע לנו פרטים לגביו חוץ מזה שהיה מפקד פרטיזנים יהודי ,
אני מאוד חושש ואשמח מאוד שתסירו את הדאגה הזאת מליבי

תשובה:

שלום רב,

הסר דאגה מליבך, אתם כשרים לחלוטין.

1. אפילו אם היתה כאן שאלה של שתוקי, מאחר ששיהם עלו לארץ עם התינוק – סבא שלך, האמא אינה נאמנת לומר שהוא נולד מיהודי אחר באופן שיש בו כדי להטיל ספק בכשרותו. ולכן מסיבה זו לבד כבר היית יכול להיות רגוע.

2. אם ידוע מיהו הפרטיזן, כלומר, מספיק שידוע לאמא של הסבא מיהו האיש, די בכך כדי שלא יחשב לשתוקי משום שהאם נאמנת לומר לכשר נבעלתי ולהכשיר את הבן לקהל. (ראה שו"ע אבה"ע סי' ד' סעי' כו)

3. גם אם לא ידוע מיהו, מאחר שיש תרי רובי כשרים, וכך יש היום בכל מקום בעולם כמעט, ובודאי בזמן הבריחה במלחמה, גם זו סיבה להכשיר ולא לחשוש לדין שתוקי. כך עולה מסוגיית הגמרא בכתובות טו,א. שהרי לא היה מצב של דלתות מדינה נעולות שאז יש חשש רק של רוב אחד. ואפילו אם היה מצב כזה, נניח אילו היינו יודעים שהיא נבעלה בגטו שדלתות מדינה נעולות (ראה שם בכתובות), עדיין היה כשר לחלוטין משום שאין לנו ידיעה שהיה שם ממזר אחד ודאי כדי לחשוש לדין קבוע, ראה בית שמואל סוף סי' ו'.

מכל הסיבות הללו ואפילו אם רק אחד מהם היה קיים, כבר אין לך כל סיבה לחשוש לכשרותך.

בהצלחה

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אני יודע שעבר המון זמן מאז , אבל אני לא מבין משהו בדין , לגביי סעיף 2 בתשובה , כבוד הרב אמר שמספיק שהיא הכירה אותו הוא לא נכנס לגדר שתוקי , האמא של סבא שלי לא בחיים כבר , אנחנו יודעים שהיא הכירה את האיש , אבל היא לא במעמד של לבדוק אותה ולשאול האם נבעלה לכשר (היא לא איתנו להגיד שהוא כשר , ובכלל אני לא יודע אם הייתה בקיאה ביוחסין של הבנאדם לעומק לא הכרתי אותה היא אמא של סבא שלי אחרי הכל) וראיתי בשולחן ערוך שאם היא לא לידנו לבדוק (למשל מתה) אז הילד נשאר שתוקי , שאלתי לרב איך הם פני הדברים , אולי לא הבנתי נכון …