מנין כריכות התפילין

שאלה:

שלום כבוד הרב
1. בסימן שב סעיף ט "בגד שיש עליו לכלוך" -האם יש להחמיר בחדתי ואוכמי בלבד או שאם הלכלוך לח ניתן להקל כמו בסעיף קטן יא?
2. כאשר מניחים תפילין על הזרוע, הרי צריך שבע כריכות על הזרוע, יוצא לפעמים שהכריכה הראושנה היא לא כולה על הזרוע ולכן בסופו של דבר יש 8 כריכות -האם זה בסדר לכתחילה?
תודה

תשובה:

שלום וברכה

  1. את השאלה הראשונה לא הבנתי, תנסה לפרט יותר, ברור שכל מה שכתוב במשנה ברורה נכון לדינא.
  2. לגבי השאלה עם חצאי הכריכות משלימים לשיעור [החצי הראשון והחצי האחרון] או שצריך שבע שלמות מלבדן, נחלקו הדעות: מעיקר הדין הן ודאי משלימים כמבואר בטור ושו"ע סי' כז סעי' ח, כך פי באות חיים ושלום ס"ק י את לשון השו"ע. אולם בבן איש חי פרשת וירא וכף החיים סי' כז ס"ק י"ג ול"ה כתב על פי האר"י שיהיו הכריכות שלימות מלבד אותם חצאים, וכן נהגו בהרבה קהילות חסידיות, וכ"כ לעיקר באות חיים ושלום שם.

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. שלום כבוד הרב
    לגבי השאלה הראשונה – האם התירו לקנח בסמרטוט יבש או לח בגד שיש עליו לכלוך -אם כן למה לא אסרו משום ליבון ? האם האיסור לקנח הוא רק בבגד שחור וחדש או בכול בגד?
    תודה

  2. אסור לקנח בגד אפילו בסמרטוט יבש אלא אם כן הכתם לא יוסר לגמרי וישאר סימן. בסמרטוט לח איסור גמור משום סחיטה.

  3. שלום כבוד הרב
    לשון הש"ע הוא "אלא מקנחו בסמרטוט בקל ולא בדוחק פן יסחוט: "- משמע יש בו רטיבות בסמרטוט לא?
    ומדוע בס"יא אסר המשנ"ב רק בבגד שחור וחדש?
    לא מובן לי מה הוסיף הש"ע כאן בסעיף ט'?
    תודה

  4. למעשה קשה מאוד לדעת, והוא קרוב מאוד לפסיק רישא שיסחוט.
    בסעי' א מדובר באבק שבזה אין איסור ליבון אלא כשמקפיד, בסעי' ט מדובר בכתם ממש.

  5. כבוד הרב סליחה אבל אני לא מבין
    למעלה טעיתי והייתי צריך לכתוב שבסעיף קטן י"א המשנ"ב אוסר לגבי זרע פשתן רק בשחור וחדש ,אז מה רצה להוסיף לנו הש"ע בסעיף ט'? זה עושה לי אי סדר בהלכה הזאת ומצטער על הבלבול…

    תודה

  6. שלום כבוד הרב
    האם בביאור הלכה בסימן שג סעיף כז ד.ה "לחוף ולפספס" הובאה דעתו של המג"א שאם הראש היה סרוק יפה לפני שבת מותר לסרוק אותו בשמן בשבת – האם לדינא מותר כיום לעשות זאת?
    תודה

  7. אין להתיר. זה ממש קרוב לעבור איסורים של ממש… אנחנו לא יודעים לומר בודאות מתי זה נחשב רק תיקון מעט שלא תולש נימים ומתי לא, ואין להכנס בחששות שכאלו.