ענוותנותו של זכריה בן אבקולס

שאלה:

שלום, האים בסוף זכריה בן אבקלוס הרג את בר קמצא לו הבנתי, ובעצם מה ענוה במעשהו שרבי יוחנן אמר ענותנותו של זכריה בן אבקולס החריבה היכלנו זה שהוא ניסה לדקדק וחשב איך זה קשור לענוה אולי ליכאורה דיקדוק במקום שלא צריך כמו שכתוב לו תוסיף זה היה עוונו שהוסיף איפה שלא צריך לא?

תשובה:

הוא לא הרג אותו, ולכן הוא חזר לקיסר והלשין על היהודים שכביול מרדו במלכות. הרבה שאלו את שאלתך מה ענין זה לענווה, והתשובה הידועה היא כך: בסנהדרין היה כלל, שתמיד בכל שאלה היו שומעים תחילה את הקטן ואז בסדר עולה עד גדולי הדור, וזאת, משום שכאשר גדול הדור ראש הסנהדרין אומר משהו אף אחד לא יהין לחלוק. זכריה בן אבקולס היה גדול הדור, אבל מחמת ענותנותו לא היה מודע לכך, ומיד כשבאה השאלה ענה ואמר את דעתו, ממילא אף אחד לא חלק על דבריו וזה הביא לכך שאכן לא הרגו את בר קמצא ונחרב הבית. אם היה מבין את מעלתו, היה שומע את דברי האחרים ואפשר שהיה חוזר בו.