לוה משכן מוצר נגוע – האם להחזיר ?

שאלה:

שלום וברכה
שכן לוה מחבירו מוצר אוכל והתברר שהיה כולו נגוע בתולעים.
כמדומה שהמנהג להחזיר את החוב אבל לפי עיקר הדין אין שום חיוב כלל. ולמה יגרע ממקח וממכר דהוי מקח טעות.
יגעתי ועדיין לא מצאתי מי באחרונים דן בזה.
אשמח לכמה מקורות בענין זה.

תשובה:

שלום וברכה,

לווה מוצר מקולקל לא חייב להחזיר יותר מאשר מוצר מקולקל, והדבר פשוט הרבה יותר ממקח וממכר, שנעשה בניהם מכר ומבטלים את המכר, אבל בהלוואת דבר שאינו טוב פשוט שלא הייתה כאן הלוואה כלל ואין חובה להשיב דבר שלא קיבל. ודומה לאדם שהגביה חפץ עם מום ועדיין לא שילם, שודאי שאין עליו חובה לשלם, והפוסקים [משנה למלך בדעת ה"ה הלכות מכירה פרק טו הלכה ג] הביאו שגם יכל להבחין במום יכול להחזיר את החפץ.

בהצלחה.

מקורות:

גם אני לא מצאתי מקור, אבל נראה לי שפשוט כן. ואדרבה אם המוצר שלווה מקולקל אבל שווה מעט, אסור להחזיר מוצר טוב, משום איסור ריבית.