חולה שאוכל בתשעה באב מתי מבדיל?

שאלה:

בס"ד
צום מועיל.
הבדלתי במוצאי שבת על תירוש, ברכתי מאורי האש והמבדיל ללא בשמים. לאחר מכן שתיתי כוס מים עם תרופות קבועות. מאז לא שתיתי ולא אכלתי עד עכשיו.
העם זה בסדר ? כלימר מותר היה לי לערוך את ההבדלה כרגיל במוצאי השבת למרות שלא אכלתי סעודה רביעית וגם כעת אני צמה (בלי נדר) ?
השאלה היא בעצם האם יש עניין לקיים את ההבדלה על הגפן גם כאשר אין בדעתנו לאכול מייד אחר כך כמו קידוש , כשמקדשים חייבים לאכול מייד אחריו ?

תודה.

תשובה:

בענין זה נחלקו הדעות, והמנהג לעשות את ההבדלה רק בשעה שהחולה צריך לאכול.

מקורות:

במועד לכל חי סי' י סעי' מט כתב להבדיל כרגיל מיד במוצאי שבת, וכ"כ בשרגא המאיר ח"ז סי' עא, אולם בכף החיים סי' תקנו ס"ק ט וברכי יוסף שם סעי' ב ועוד רבים אמרו להבדיל כשצריך לאכול, וכ"כ הג"ר דבליצדקי בספרו תשעה באב שחל בשבת, תשובות והנהגות ח"ה סי' קסח וכך המנהג. כמובן שמי שהבדיל בלילה אינו מבדיל שוב.