מתי מתחילים לצום בט' באב נדחה

שאלה:

שלום,

רציתי לשאול השנה שתשעה באב חל במוצ"ש, ממתי מתחילים בתענית ולא שותים ולא אוכלים, האם מהשקיעה או מצאת הכוכבים, או ממוצ"ש?

תודה רבה מראש ובתפילה שנזכה בקרוב לראות את משיח צדקנו עוד לפני מוצ"ש…

תשובה:

שלום רב,

מרגע השקיעה כבר לא אוכלים. אולם לגבי חליצת נעלים ישנם כמה מנהגים: יש נוהגים שחולצים כבר בשקיעה, כך הביא בקונטרס הלכות והליכות עמ' 14 מהגרי"ש אלישיב שחליצת המנעל בבית אינה אבלות בפרהסיה וממילא אין להכנס לספק. אלא שאינו יוצא כך מהבית עד צאת הכוכבים. אבל המנהג הרווח לכאורה לחלוץ בצאת הכוכבים מיד, כן דעת הגרש"ז אויערבך ראה שמירת שבת כהלכתה פרק כח הערה קעט, שלמי מועד פרק צב, וראה הליכות שלמה ח"ג פרק טו ש20 דק' אחרי השקיעה יחלוץ מנעליו, וכ"כ רבים. ויש שנהגו לחלוץ אחר ברכו בבית הכנסת, כן הביא במועדי ישורו בשם הגר"מ פינשטין, וכן הורה הגר"ח קנייבסקי ועוד. לכן כל אחד יעשה כהוראת רבותיו אבל נראה שהמנהג הרווח כדעה האמצעית. בכל מקרה לא שוהים סתם לתוספת שבת.

הצטרף לדיון

תגובה 1