תשעה באב לחולה

שאלה:

בס"ד
שלום רב
כמה שאלות בענייני תשעת הימים.
1. אם יש לי רק בגד אחד לכל השבתות , ולבשתי אותו בשבת שעברה והוא לא מכובס מאז. מותר לכבס לכבוד שבת קודש ומותר לבחור שלא לכבס אם אין ריח זיעה ( האם זה לא פוגע בכבוד שבת אם לובשחם בגד לא מכובס ) ? האם מותר לגהץ את החולצה העליונה לכבוד שבת ?
2. האם מחר (יום שישי) מותר לבחורה להסיר שערות גופה ולגזור ציפורניים במיוחד לכבוד שבת ? יש לציין שאני נוהגת בכל יום שישי לעשות זאת לכבוד שבת קודש.
3. בהתבסס על תשובת הרב (שמותר לי לאכול ולשתות בצום ט' באב נדחה) ? ויש התר לקיים הבדלה עם תירוש, בשמים ואש כרגיל כבכל מוצאי שבת ? ולשתות מים ולאכול פת במוצאי שבת לצורך סעודה רביעית ? כלומר מי שאינו מחויב לצום יכול להתנהג כרגיל (לשתות תירוש בהבדלה , להריח בשמים ולקיים סעודה רביעית ).
4. החל ממוצאי שבת מותר למי שאינו צם , לשבת על ריהוט רגיל ולישון על מיטה רגילה או שיש לישון על המזרן ישירות על הרצפה ושבת נמוך ?
5. האם מי שפטור מהצום , מותר לו לצחצח שיניו במוצאי שבת וביום א' בבוקר , וליטול ידיים בשחרית ?
6. האם מותר להתבשם לפני הדלקת נרות שבת כדי שיהיה ריח טוב לבגדים בשבת ?

תודה רבה . שבת שלום וצום מועיל !

תשובה:

שלום וברכה

  1. אם אין ריח זיעה אין לכבס. אם אינו מקומט אין לגהץ.
  2. עניתי לך בשנה זו כבר כמה פעמים על שאלה זו.
  3. אין בשמים בהבדלה זו. אין חיוב סעודה רביעית. יש למעט במאכל ומשקה ולאכול ולשתות לקיום הגוף בלי להתענג יותר מיד.
  4. אין קשר בין האכילה והשתייה לשאר דינים.
  5. אין לצחצח שיניים ולרחוץ ידים, דיני הרחיצה הם כמו לכל אדם.
  6. מותר.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בס"ד
    שלום רב
    סליחה על ריבוי השאלות. אני באמת מנסה להבין כיצד עלי לנהוג.
    יש התר לקיים סעודה מלווה מלכה במוצאי שבת מייד אחרי ההבדלה על פת ? או שעדיף להימנע גם למי שפטור מהצום ?