יד חרוצים תעשיר לעומת האמונה

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה כתוב בספר משלי בפרק י בפסוק ד
יד חרוצים היא תעשיר
לא הבנתי האם זה לא סותר את מה שכתוב בתורה במסכת ביצה בדף טז שכל מזונותיו של אדם קצובים לו מראש השנה עד ראש השנה בלי קשר כמה יעבור
וכתוב בספר מסילת ישרים בפרק כא שעבודה זה כמו תשלום על החטא של אדם הראשון אבל אם אדם עשה את ההשתדלות שלו הוא יצא ידי חובה ולא צריך לבלות את ימיו בחריצות כדי להתפרנס ואפשר שברכת שמים תשרה עליו

תשובה:

שלום וברכה

רש"י מפרש שם באופן נפלא: חרוצים הם ישרים שלא עושים עוול במשאם ומתנם! כלומר, לפעמים אדם חושב שאם יעשה ערמומיות ירויח… אומר לנו רש"י משא ומתן באמונה בהכרח יביא עושר – מידה כנגד מידה. אמנם יש מפרשים שם על חריצות ממש, ולדבריהם יש לומר שהכוונה שכיון שנגזר על האדם לעשות השתדלות מסויימת עליו לעשותה ללא עצלות, אבל ודאי אין הכוונה להשתדל יותר מכפי הצורך. מה שצריך לעשות בחריצות ובשמחה.