עדות / נאמנות גוי במטבח

שאלה:

כבוד הרבנים שליט"א
שלום וברכה
א. האם גוי (עובד מטבח) יכול להעיד כנגד עובד אחר שגנב?
ב. האם גוי יכול לברור אורז? לבדוק ירקות מתולעים? לבדוק ביצים (דם)?
בכבוד רב

תשובה:

שלום וברכה

ברור שגוי אינו נאמן להעיד וגם אינו נאמן על הכשרות. יתר על כן, גם אדם יהודי חילוני אינו נאמן על כשרות מזון, כיון שאינו מקפיד על כך בעצמו. כך נפסק בשו”ע יו”ד סי’ קיט שהחשוד על הדבר אינו נאמן בו. בנוסף, אם הוא מחלל שבת בודאי שאינו נאמן להעיד על הדבר אם הוא אסור או מותר. אתה נכנס כאן לשאלה נוספת, מה צריך לבדוק לעיכובא, ובמה מספיק מידגם וכו', ובזה הדבר מאוד תלוי בנסיבות, למשל בדיקת ירק מחרקים היא חיוב גמור וודאי לא מועיל גוי, באורז שהוא בחזקת נקי בהרבה מקומות בודקים רק מידגם, וממילא גם אם רוצים לבדוק יותר אפשר על ידי גוי, הכל תלוי בסחורה וברמת החיוב וצריך הדרכה דקדקנית של הרב המקומי. אבל מה שצריך לבדוק, הגוי לא נאמן שבדק.