מה לרופאים בבית יראי ה'

שאלה:

בס"ד

שלום הרב!
1)מה הציטוט לכך שהרמב"ן אומר שאסור לדרוש ברופאים? מה המשפט שבו הוא אומר זאת?
2) האם לפי שיטתו מי שנפצע לדוגמא בדקירה או שנעקרה היד ממקומה לא ילך לרופא אלא ימתין עד מיתתו?
3) מה האבן עזרא אומר על דעת הרמב"ן?

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

ידועים דברי הרמב”ן ויקרא כו יא “מה לרופאים בבית יראי ה'” שכפי שהסבירוהו גדולי הדורות ההשתדלות היא לפי מידת האמונה, ככל שהאמונה מוחשית יותר נדרשת לה השתדלות מועטת יותר, בורא העולם אינו מסתתר ממי שכבר גילה אותו… לכן אין הכוונה חלילה שלא ללכת לרופא, אלא כוונתו שאדם בעל דרגת אמונה חושית גבוהה, לא ילך לרופא, כיון שרפואתו בידי בורא עולם, אבל אדם שלא הגיע לכך, ומי בדורות האחרונים הגיע לכך… ילך לרופא, משום שאיתו בורא העולם נוהג בדרך של הסתרה. כל אדם לפי מצבו, וההנהגה הכללית היא לנהוג כמנהג בני אדם, לא להשתגע בעוד ועוד עבודה, אבל לעבוד כמספר השעות המקובל, וכן על זה הדרך.

ידוע מה שהסבירו גדולי הדורות על המעשה בבתו של רבי חנינא בן דוסא שלא היה לה שמן להדלקה, אמר לה רבי חנינא מי שאמר לשמן וידלק יאמר גם לחומץ וידלק. ומבארים, שמי שבאמת לא רואה שום סיבה טבעית לבעירת השמן, בעיניו באופן מוחשי ממש הכל ציווי ה', באמת אין לבורא העולם סיבה לנהוג איתו באופן של הסתרה כביכול יש טבע לשמן לדלוק ולחומץ לא, ואצלו גם החומץ ידלק וכן על זה הדרך.

אינני מכיר את האבן עזרא שאתה מזכיר, יש אבן עזרא מעניין בתחילת פרשת משפטים שיש רשות לרופא לרפא רק איברים חיצוניים ולא פנימיים ויש הרבה דיבור מה כוונת דבריו ובודאי המנהג לדרוש אצל הרופאים בכל לפי שלהם ניתנה הרשות לרפאות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה.
    1) שאלתי על הרמבן גם מי שבדרגה גבוהה במחיר של סכנת חיים אם הוא בוטח בה' לא ילך לרופא כגון פצע מדמם או פתוח?
    2) אז במה התייחד הרמבן משאר המפרשים בענייני רפואה לרופא?
    3) כן זה האבן עזרא הוא בעצם חולק על הרמבן נכון?

  2. לא מדובר במשהו שבהשגה שלנו בכלל… כמובן לא מדובר בסכנת חיים מידית אלא במיחושים שצריכים הבחנה ותרופה ארוכת טווח.
    בפשטות מהכתובים מכאן שניתנה רשות לרופא לרפאות מבואר שכל אדם הנהגתו ללכת לרופא, הרמב"ן מחדש שלא כל אדם.
    חולק אבל בכיוון אחר, רק לגבי נזק חיצוני בגוף.