דג ואבטיח למינקת

שאלה:

הזכרנו את הדגה וכו. רשי שקשה למינקת למה היום אין מקפידים שמינקת לא תוכל דברים אלו

תשובה:

שלום וברכה

שאלתך זו נידונה בהרחבה במבוא לס’ שמירת הגוף והנפש לר”י לרנר, שם הוא מוכיח בהרחבה רבה מאוד שיש ענינים שהתקבל שצריך להקפיד עליהם גם בזמן הזה, והובאו בשו”ע סי’ קטז ובכל ספרי הפוסקים, ולעומתם יש דברים שלא הוזכרו ונאמר לגביהם שנשתנו הטבעיים, ואף שפעם היו מזיקים כיום לא, או שומר פתאים ה’ וכו’. ובתוך דבריו הביא שם מדברי הפוסקים שהציעו בזה כמה הבחנות, יש שחילקו בין דברים שאין בהם מלבד הטבע כלום, שבזה אין לנו להרהר אחר דברי חז”ל, ומספק אין לתלות שהטבע השתנה, לבין דברים שיש בהם גם ענין סגולי, שאם רואים שנשתנה הענין יש להקל. ועוד חילוקים מחילוקים שונים, כדאי לעיין בפנים הספר. המסקנה הכללית היא כאמור, שמה שהובא להלכה התקבל ומה שלא הוזכר אין לחשוש לו.