להתחבר לקו אנטרנט בחו"ל

שאלה:

שלום רב,
שאלה: חי בחו"ל ויש אדם שעיסוקו לחבר אותך לאינטרנט , הוא גובה סכום לא כל כך גדול, ומחבר אותך לקו האינטרנט של חברת האינטרנט האמריקאי, האם מותר להשתמש בשירותו? (אגב הוא יהודי), והרווח שיוצא מכך שלא תצטרך לשלם לקו האינטרנט החודשי.

א. האם מותר?
ב. האם עצם זה שזאת כנראה חברה של גויים משנה ? או שהדין זהה בין יהודי לגוי?

ג. האם זה נקרא שאני משאיל או גוזל או מלווה ..?

תודה רבה , אשמח לקבל הלכה למעשה.

תשובה:

שלום וברכה,

אני מבין משאלתך שמדובר בהתחברות לקו אינטרנט של חברה של גויים וניתן להינות מהם ללא הסכמת החברה. ושאלתך האם מותר לעשות זאת. תשובה: גזל הגוי אסור. מאידך הפקעת הלוואה בגוי מותר. ולהערים עליו כדי להפקיע הביא הרמ"א שתי שיטות י"א שמותר וי"א שאסור. ובמקום שיש חילול השם לעולם אסור. וכתב בבאר בגולה שכתב שגם הפקעת הלוואה שמותר אבל אותם שעשו זאת הפסידו נכסיהם.

ולכן לעיקר הדין, אם בחיבור לקו אינטרנט לא לוקחים מהם דבר, אלא מניעת רווח שמשתמשים בפעולה שלהם, נחשב שאתה מערים כדי להפקיע הלוואתו – שאינך משלם לו את חיובו, ותלוי במחלוקת המובא ברמ"א במערים להפקיע הלוואתו. ואם עצם ההשתמשות מחסרת מהם – אם יש משתמשים רבים צריך להפעלת כוח יותר – נחשב לגזל הגוי – ואסור.

בהצלחה.

מקורות:

גזל הגוי והפקעת הגוי – ראה שו"ע ריש סימן שמח ובבאר הגולה שם.