שוכר שיצא באמצע והעמיד אחר בהסכמה, והשני יצא

שאלה:

שלום הרב,
שכרתי דירה עם חוזה, ובאמצע החוזה יצא השוכר והסכמתי בתנאי שימצא שוכר אחר, ואכן מצא לי שוכר, אלא שאותו שוכר שני חתם לי זכרון דברים על שכירות לשנה ונתן לי מקדמה של 5000 ש"ח (דמי שכירות 2800 ש"ח לחודש), וסיכמנו שאם יצא באמצע יחשב כהפרת חוזה, ולאחר כעשרה ימים אמר לי שאינו מתכוין להמשיך כי ארוסתו שראתה את הדירה אמרה שאינה רוצה מאחר ויש נזילה בבית, אך האמת שלאותו שוכר שני אמרתי לו שיש נזילה אלא שאני מטפל בזה כל הזמן והוא שמע היטב והסכים.
השאלה מה הדין אם יוצא מיד אם מותר לי לשמור את ה5000 ש"ח, ואולי אפשר לתבוע את הראשון. ואם אני משאיר את ה5000 ש"ח האם מותר לו לישאר כחדשיים.

תשובה:

שלום וברכה,

השני נחשב כשוכר חדש כיון שחתם זיכרון דברים, ולכן חייב להמשיך את השכירות, והתשלום הוא עבור השכירות, ואין המשכיר חייב להשיב את המעות אם הדירה תישאר ריקה בחודשיים הראשונים. אם אכן יימצא שוכר חדש, חייב המשכיר להחזיר את המעות לידי השוכר השני.

לגבי חיובו של השוכר הראשון, האם חייב להביא אדם חילופי או לא – יש לדון בדבר.

בהצלחה.

מקורות:

אם יימצא שוכר אחר חייב המשכיר להשיב את דמי השכירות – ראה קצות סימן שטז ס"ק א.

ולגבי עזיבה תוך זמן השכירות ראה שו"ע חו"מ סימן שיב.