החזר חוב בתוספת הצמדה

שאלה:

לכבודם שלום,

מה סיבת איסור החזר חוב בתוספת הצמדה?

היש מקום להתיר במקרים מסוימים? שלא כדלקמן.

ראיתי שיש להוסיף הצמדה כשהערך ירד הרבה. מאיזה אחוז נחשב הרבה? ומה הסיבה לשינוי זה בהלכה?

תודה!

תשובה:

שלום וברכה,

הגמרא ב"מ דף מד ע"ב מבארת שמטבע לעולם הוא הקיים, והתנודות הם במוצרים שנקנים במטבע, שהם אלו שיורדים ועולים. מטבע איתו סובב המסחר, ובו אין ירידות ועליות. ולכן אם לווה מטבע ועתה ניתן להשיג עם המטבע פחות מוצרים, לא אומרים שהמטבע הוזל אלא המוצרים התייקרו, ולכן חייב להשיב דוקא מטבע.

ודנו הפוסקים האם בזמנינו גם קיים דברי הגמרא, או שהמציאות השתנתה. דעת הרשד"ם שבזמנינו התשנה המציאות. אמנם רבים מהפוסקים חולקים על כך. הגרי"ש אלישיב זצ"ל כתב שיש לסמוך על דעת המהרשד"ם בריבית דרבנן. וראה באורך בזה בספר נתיבות שלום סימן קסה אות כח שמבאר את הדברים בצורה נפלאה.

בהצלחה.