ראש חודש ביום שישי וקיבל שבת מוקדם – יעלה ויבוא בברכת המזון

שאלה:

שלום
המקבל מחר, ר"ח מנחם אב שבת-מוקדמת, לאחר תפילת קבלת שבת וערבית, מקדש ומברך ברכת המזון עוד לפני שקיעה.
האם חייב ביעלה ויבא?
תודה[
יוסף

תשובה:

שלום וברכה

באופן זה אין לומר יעלה ויבוא בברכת המזון, ראה משנה ברורה סי' קפח ס"ק לב שכתב במקרה דומה שאכלו סעודה ביום חול בראש חודש מבעוד יום, שאף שמעיקר הדין הולכים אחר התחלת הסעודה, כיון שהתפלל ערבית זה נראה כתרתי דסתרי ולא אומרים יעלה ויבוא, וכל שכן לכאורה כאשר מדובר בשבת שכבר כל דיני השבת חלים עליו לגמרי. אמנם כאשר יש באמת שני מחייבים וכגון שהתחיל ביום [בחול] והמשיך בלילה [בשבת] יש שסברו שאומר גם יעלה ויבוא מחמת תחילת הסעודה וגם יעלה ויבוא בגלל סופה, ראה שם ס"ק לג, אבל כאן שהתפלל ערבית לפני תחילת הסעודה נראה מדברי המשנה ברורה שאינו אומר יעלה ויבוא. כמו כן, בקיצור שו"ע סי' מז סעי' כב כתב כך אפילו בלי שהתפלל ערבית, כיון שרצה נאמר לפני יעלה ויבוא זה ממש תרתי דסתרי ואין לומר יעלה ויבוא.

באופן כללי חשוב לדעת, שגם מי שמתחיל סעודתו מבעוד יום צריך לאכול כזית פת בלילה מחמת דעת הסוברים שאינו מקיים בזה מצות סעודת שבת.