מתי אסרו שימוש בכלי משום עובדין דחול?

שאלה:

במלאכת מרקד, כאשר המים מסנן מים צלולים לדוגמא מדוע לא חששו חכמים לסנן במסננת כפי שחששו במלאכת טוחן, שאם הכלי משומש פעמים לטחינת איסור כגון גידולי קרקע, ולכן אסרו להשתמש בפומפיה אפילו שנעשה לגבינה.
משום עובדין דחול. מדוע לא חששו במסננת לעובדין דחול? שפעמים מסננים גם משקים שלא ניתן לשתותם בלא סינון, וזה אותו כלי ?

תשובה:

שלום וברכה

למעשה אחד הנושאים הכי עמומים בהל' שבת הוא עובדין דחול… קשה לתת בזה הגדרה מדויקת. אבל היסוד המרכזי כפי שאני מבין הוא כך: כאשר אתה עושה פעולה של טחינה אבל באופן המותר, כמו חתיכות גדולות, שייך ענין של עובדין דחול. אבל כאשר כלל לא נעשתה מלאכה, אתה מסנן מים צלולים, או לוקח פטיש כדי לפצח בו אגוזים, בזה אין עובדין דחול. עכשיו, הגדר מה נחשב מלאכה באופן המותר ומה לא נחשב מלאכה כלל, הוא הנקודה העמומה בכל הענין… ונמסר הדבר לחכמים.