מצא עופות וחיות האם צריך לגדלם בביתו

שאלה:

שלום לרבנים,
קצת מתבייש לשאול בלי לעיין לבד קודם, ואשמח אם יפנו אותי אפילו למראה מקומות.

הסיפור על רבי חנינא שמצא תרנגולים, שהפכו ברבות הימים לעיזים, וכשהשיב לו את האבידה השיב את העיזים- האם נהג כך רבי חנינא מהדין?
או שמא עשה כן ממידת חסידות?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

המוצא תרנגולים שיש בהם סימן ויש טורח בגידולם ובטיפולם, אינו חייב להחזיקם בבית ולגדלם, אלא אחר זמן מסוים – כל חיה יש זמן אחר – מותר לו למכור אותם ולשמור את המעות עד שיבואו הבעלים, ויתן להם את דמי התרנגולים. ורבי חנינא בן דוסא עשה לפנם משורת הדין שגידל את התרנגולים לבעלים זמן רב, ולא מכרם, ובדמי התרנגולים שהתרבו קנה עיזים, כך שעבד בשביל הבעלים זמן רב.

בהצלחה.

מקורות:

ראה גמרא ב"מ כח ע"ב שמבארת מה הדין אם מצא עופות וחיות מתי מותר לו למוכרם ולשמור דמיהם.