דיני ביטול שכירות באונס

שאלה:

שלום הרב,
חמי הזמין צימר לשני לילות באחד היישובים בצפון לימים רביעי חמישי. הוא נתבקש לשלם 2000 ש"ח דמי מקדמה שהיוו כשליש מהתשלום הכולל. אך בשבת שלפני השבוע בו תוכננה החופשה נפטרה פתאום אחות אמו, ז"א דודתו של חמי, כך שאמו של חמי שהייתה בין המוזמנים לחופשה ישבה שבעה בכל אותו שבוע, ובנוסף להבדיל בין המתים לחיים, אשתי ילדה בן באותו השבוע ביום שני בחודש השמיני להריונה, כך שנמנע מאיתנו להגיע לצימר והוא נאלץ לבטל ולשמור על שאר ילדיי בזמן שהותנו בבית החולים (התינוק נשאר לאשפוז עד לסוף אותו שבוע), כשפנה לבעל העסק לבטל את שכירות הצימר מיד במוצאי שבת עם הוודע פטירת דודתו, סרב בעל העסק להחזיר את הסכום בתואנה שלכם הוא מבקש שליש מהסכום הכולל, שכן אלו הם דמי ביטול. שאלתי אותו- האם הודעת מראש שאלו הם דמי ביטול והוא אמר שלא הודיע, והדבר פשוט לכולם. כעת השאלה היא האם הוא חייב להחזיר את הכסף כיוון שהביטול של שייכות הצימר היתה באונס גדול, והיו לו מספר ימים לפרסם את הצימר, כפי שאני מניח שהוא אכן עשה
בברכה, אהוד כרמי

תשובה:

שלום וברכה,

בדרך כלל נהוג שהתשלום הראשוני ניתן כדמי רצינות, שאם תתבטל יוחלטו לטובתו, רשאי לקחת את המעות לעצמו.

גם אם הדמים לא ניתנו כדמי רצינות, אלא כדמי שכירות, גם כן אין המשכיר חייב לשלם את המעות שכבר הגיעו לידו, כפסק הרמ"א והש"ך, שאם כבר שילם מעות מראש ואח"כ נאנס השוכר, אין הבעה"ב צריך להשיב.

בהצלחה.

מקורות:

דמי רצינות – ראה חזו"א חלק חו"מ ליקוטים סימן טז ס"ק יא.

שוכר ששילם ונאנס ראה רמ"א חו"מ סימן שלד שהביא ג' שיטות והכריע כשיטה ג' שמה שנתן לא צריך להשיב, וכ"פ הש"ך שם.