אמונה במדרשי חז"ל / פרשנות מדרשי חז"ל

שאלה:

1 האם אדם שלא מאמין במדרשי חז"ל נחשב לכופר?
2. מה היחד למדרש? האם הכל כפשוטו?
3מה היחס בן פנחס ליוסף? מה הקשר?
4. האם חובה על החזן לומר בסוף ברכת הכנים: ושמו את שמי על בני ישראל ואני אברכם?

תשובה:

שלום וברכה

  1. 2. אדם שאינו מאמין בדברי חז"ל נחשב כופר ומומר ואין לענות אחריו אמן, ושחיטתו פסולה ופסול לעדות כמו גוי. ראה רמב”ם הל’ תשובה פרק ג הלכה ח, פרי תואר סי’ קיט אות ח, רב פעלים ח”א סי’ יא, ואגרות חזון איש ח”א אות טו. כמובן במצבים מסויימים הוא עשוי להחשב כתינוק שנשבה. כמובן, עיטקר דין זה נאמר לגבי דברי חז"ל ההלכתיים, כמו פרשנותם למצוות ותקנותיהם וכו', לגבי המדרש, הגם שכמובן זה נכון גם שם, אבל אכן כדבריך יש צורך בהרבה ידע ועיון בפרשנות הקדמונים כדי להבין כל מדרש למה כוונתו, יש דברים המתפרשים כפשוטם, ויש שבדרך משל, ויש גם גישות שונות בדברי האחרונים, לגבי עצם פרשנות ענינים מסוימים, כאשר המהר"ל בספריו יותר נוטה לפרש את הדברים לפי תוכנם הפנימי כמשל, והמהרש"א יותר נוטה לפרשם כפשוטם, ולא בכל מקום הדין שווה. לכן צריך הרבה ידע ועיון בענינים אלו.

3. אינני מכיר ומבין למה כוונתך.

4. אין חובה כזו וגם אינני מכיר מנהג זה. באופן כללי נמנעים מלהוסיף פסוקים שאינם חלק מהחזרה.

יום נעים ומוצלח!