נתינת צדקה לגוי

שאלה:

לתת כסף לעני גוי מקיימים הזה מצוות צדקה? תודה

תשובה:

שלום וברכה

מותר לתת לגוי מכספי צדקה מפני דרכי שלום, אבל זו יותר הוראה לגבאי צדקה שיש בזה משום דרכי שלום, אדם פרטי שלא שייך אצלו הענין של איבה יתן את הצדקה ליהודי.

אדרבה, נתינת מתנה לגוי יש בה חשש של לא תחנם.

מקורות:

ראה גיטין סא,א מפרנסים עניי נכרים עם עניי ישראל. וראה בש”ך (יו”ד סי’ רנא סק”ב) שפסק שניתן לתת להם צדקה, ומה שאמרו “עם עניי ישראל” זה לאו דוקא כשיש שם ישראל. ו“מפרנסים” כלומר, מתוך הקופה של העניים, למרות שזה בעקיפין גם בא על חשבון עני אחר. אולם שמעתי בשם הגאון רבי חיים קנייבסקי שליט”א שאי אפשר להחשיב צדקה לגוי ממעשר כספים, כיון שנתינת הצדקה לו היא רק מדרכי שלום.