מה מברכים על שניצל עם פירורי לחם?

שאלה:

מה מברכים על שניצל עטוף בפירורי לחם שניכר שהפירורי לחם נותנים צבע מראה וטעם שונה

תשובה:

שלום רב

מנהג העולם לברך על שניצל שהכל.

מקורות:

הטעם לכך שמברכים שהכל על שניצל, הוא משום שמה שאמרו “כל שיש בו מחמשת מיני דגן ברכתו מזונות” הוא רק כשהמטרה היא שהקמח ישמש כחלק מהמאכל, ולכן למרות שהוא מיעוט הוא הקובע את הברכה, אולם כאשר הוא לא חלק מהמאכל אלא כעין תבלין, תמיד דינו כטפל והברכה נקבעת לפי הרוב, ומשום כך הסכימו הפוסקים שהיות וכל אדם שאוכל שניצל כוונתו לאכול בשר עוף, והקמח בא רק כדי להטעים את העוף, דינו כתבלין לענין זה. אכן בשו”ת אור לציון (ח”ב עמוד קכה) העיר שאם אכן שמים את פירורי הלחם עבור שובע או בשביל הטעם, ברכתו בורא מיני מזונות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. הדבר כלל לא מוסכם,זה מין דגן שבא לתת טעם.
    מה המקור בראשונים לכך שמה שבא כ"תבלין" הוא טפל גם כשמדובר בחמשת מיני דגן?

  2. ראה באור לציון שם, וכ"כ בשבט הלוי ח"ד סי' קסא, להורות נתן ח"ד סי' ט, וכן מנהג העולם, פוק חזי מאי עמא דבר שהמנהג הרווח לברך שהכל.