אבי אמר לי שנראה לו שאנחנו כהנים

שאלה:

סיפר א': אבי, שהינו אדם חילוני, אמר לי שאביו אמר לו שאולי אנחנו כהנים. וכן אומרים במשפחה שאולי אנו צאצאי כהנים. האם עליו לחשוש לחומרא שהינו כהן?

תשובה:

שלום רב,

השאלה היא על סמך מה הם אומרים זאת. באופן כללי יש לדעת שכל עוד שאין אנו יודעים שהם כהנים, אז הם בחזקת ישראל וזאת על פי הרוב. כך אנו מכריעים הרבה נושאים בהלכה, וכך גם לגבי כהונה. ראה פני יהושע כתובות כג.

העובדה שאביו אמר לו שאולי הם כהנים אינה משמעותית משום שהוא אינו יודע אלא רק אומר זאת על פי השערה. ובנוסף, צריכים לדעת שאדם שאינו שומר שבת אינו נאמן כעדות אפילו לא על איסורים כפי שנפסק בשו"ע יו"ד סי' קיט. וגם כאשר הוא אומר זאת במסיח לפי תומו, ככל הנראה לא צריכים להחמיר כדבריו, כפי שנראה מדברי השו"ע ביו"ד סי' טז לגבי איסור אותו ואת בנו שהגוי אינו נאמן במסל"ת ואפילו לא לגרום לחומרא באיסור דאורייתא. אמנם בביאור הגר"א בסוף סי' יז באבה"ע הביא מחלוקת בנושא, אבל מאחר שאין כאן אדם היודע בודאות על הכהונה, אלא על סמך השערה בלבד, ברור שאין צורך להתייחס לדבריו וגם לא לחומרא. (אלא אם כן אנו יודעים על סמך מה נאמר ההשערה ואז צריכים לבחון את זה לגופם של דברים).