מגע בחלל שבת ביין מפוסטר

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
האם מותר לעשות הבדלה בלי יין

במוצאי שבת אבא שלי שלא שומר בדיוק שבת פתח בקבוק של יין יבש לפני ושמעתי שאומרים שאסור לשתות מיין לא מפוסטר שמחלל שבת פתח אותו

האם יצאתי ידי חובת הבדלה במידה שעשיתי להורים הבדלה במצב שבו בירכתי הכל אבל רק ברכה על הגפן בהבדלה לא עשיתי ולא שתיתי ואמרתי לו לשתות כי הבנתי שאסור לי לשתות את זה
האם יצאתי בכך ידי חובת הבדלה?
והאם עשיתי ברכות לבטלה בכך?
והאם זה בסדר לעשות את זה ככה

תשובה:

שלום וברכה

ראשית לא הבנתי מה הכוונה "לא שומר בדיוק", אם הוא אינו מחלל שבת בפרהסיה, גם אם אינו בקי לגמרי בכל הדקדוקים יינו אינו אסור.

שנית חשוב לציין, בדיעבד ובשעת הדחק כמו שלך, יש לסמוך על השיטות שיין מפוסטר דינו כמבושל שאין בו דין יין נסך. והיינו, כי יין מבושל שהורתח והתמעט על ידי הרתיחה מותר למוזגו על ידי גוי, כמבואר בשו”ע שם סעי’ ג. יין מפוסטר, דעת הגר”ע יוסף בהערות לס’ נשמת אברהם שאין בו איסור, וכ”כ בשו”ת שבט הלוי ח”ב סי’ נא, ובשו”ת אגרות משה יו”ד ח”ב סי’ נב. אולם בשו”ת מנחת שלמה ח”א סי’ כה כתב, שהואיל והפיסטור אינו ברתיחה גמורה וכל תועלתו אינו אלא להמית את החיידקים אין דינו כיין מבושל, וכך הסכים הגרב”צ אבא שאול בספרו אור לציון ח”ב סי’ כ, וכן דעת הגרי”ש אלישיב, כמובא בקובץ תשובות ח”א סי’ עה. וטעמו, משום שהפיסטור אינו ענין לעצמו אלא חלק מהליך עשיית היין, וכיון שהטעם שהקלו בזה הוא משום שיין מבושל אינו מצוי, לא שייך טעם זה לענין פיסטור הנעשה בכל יין בזמנינו.

יש עוד נושא של חמר מדינה, שגם בשעת הדחק יש לעשות עליו הבדלה, כמו קפה עם חלב [ומברכים שהכל במקום הגפן], ראה כאן בענין זה.

והעיקר, להזהר מאוד מאוד בכבודו של האב!!! שלא יעלב חלילה!!

שבוע טוב.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. בסדר תודה רבה הרב
    אבל האם יין יבש נחשב מפוסטר כי בדרך כלל אנחנו שותים תירוש האם רוב היינות היום הם מפוסטרים?
    והאם יצאתי ידי חובת הבדלה?
    כי לא בירכתי על היין ולא שתיתי רק הוא שתה והבאתי להם סיבה שאני נגעל מהיין הזה אבל בעיקרון האם מותר לי לעשות הבדלה על יין יבש כי אני לא יודע אם הוא מפוסטר

  2. אם לא בירכת על היין לא יצאת ידי חובת הבדלה. כתוב על הבקבוק אם הוא מפוסטר, לכתחילה אם תוכל להחמיר שלא יפתחו בלי שיעלבו – עדיף, אבל בדיעבד יש על מי לסמוך להקל.