להודיע על מרצה שנהנה מזכויות יוצרים

שאלה:

אשתי עובדת במכון המקדש

לאחרונה נכחה בהרצאה בה המרצה השתמש בכ30 ציורי המכון ולא ציין שהם משם

המכון רק מתיר שימוש בתשלום, מאות שקלים עבור כל ציור

אשתי איננה יודעת אם המרצה שילם למכון עבור השימוש

הוא מרוויח על הרצאתו אלפי שקלים

אשתי שואלת אם לדווח למכון או שזו הלשנה ומסירת ממון חבירו, כי יתבעוהו

תשובה:

שלום וברכה,

ברור שאסור למרצה להשתמש בציוד של מכון המקדש ללא תשלום. אם המכון יתבע את המשתמש בבית משפט, אסור להלשין, כיון שהמרצה יסתכן בדבר. ואם יתבעו את זכותם בבית דין, או שיבקשו ממנו לשלם את חיובו אין כאן איסור מוסר, ואדרבה מצווה יש בדבר להציל עשוק מיד עושקו.

לא ברור שיש חובת השבת אבדה בזה, כיון שהוא לא גוזל חפץ אלא נמנע מתשלום, ועל מניעת רווח אין חובת השבה. ואם ההלשנה תסכן אותה אינה חייבת. ואם אין שום  סיכון ודאי שטוב שתודיע למכון ובתנאי שהמכון יתבעו לפי ההלכה.

בהצלחה.