קבלת תענית לכפרה זה דבר חיובי?

שאלה:

מי שרוצה לעשות תענית מהשקיעה של יום האתמול עד צאת הכוכבים שלמחרת מה יגיד בקבלת תענית שבתפילת מנחה ? כי כתוב שם ״מעלות השחר״

תשובה:

שלום וברכה

יאמר שמקבל על עצמו משקיעת החמה עד צאת הכוכבים שלמחר.

אבל כפי שכבר כתבתי לך פעמים רבות, חכמי הדורות האחרונים התנגדו לתעניות! אתה רוצה חיזוק, כפרת עוון וכדומה, תרבה בלימוד תורה ובחיזוקים במצוות! לא תעניות.

הרב שלמה וולבה תלמידו הגדול של רבי ירוחם ליבוביץ זיע"א כתב בספרו עלי שור פרק שלם להסביר תכונה בנפש: האדם מרגיש קירבת אלוקים ועשייה חיובית כשהוא מרגיש קושי והקרבה גדולה, לכן תענית עושה לאדם תחושה שהוא נתן משהו לבורא עולם! אבל האמת שלא כך דרכו של יהודי, יהודי צריך לחשוב בכל רגע רק דבר אחד: מה בורא העולם רוצה ממני עכשיו! אדם שיבוא בסעודת יום טוב ויאמר אני לא אוכל עכשיו אלא מתענה עבר איסור של ביטול שמחת יום טוב, וכשהוא סועד מאכלים ערבים הוא מקיים מצוה. כך בכל היום יום, בורא עולם אומר לך, אל תתענה, תאכל ארוחת בוקר משביעה כדי שתוכל ללמוד בהתמדה גדולה במשך היום, זה רצוני!

בהצלחה.