עלים שלעצים של שכנים שמלכלכים – מי צריך לגזום את העצים

שאלה:

עצים שגודלים בחצר הבנין סמוך לחצר הבנין הסמוך ולדיירי הבנין הסמוך זה מפריע כיון שנופל אצליהם עלים יבשים וכו'. אחד השכנים בבנין הסמוך הביא פועל שגזם את העצים , האם בעלי העץ צריכים להשתתף בהוצאות ??

תשובה:

שלום וברכה,

במקרה שהעצים מלכלכים בצורה משמעותית, זכותם של הדיירים הסמוכים לקצוץ להם את העצים, אבל קציצת העצים צריכה להיות על חשבון הנפגעים, ולא על חשבון בעלי העצים. ולא ניתן לחייב את בעלי העצים בהוצאות גזמת העצים.

מקורות:

ראה שולחן ערוך חושן משפט הלכות נזקי שכנים סימן קנה סעיף לב:

מי שהיה לו אילן בתוך שדהו קרוב לבור חבירו (או בא לנטוע) (טור), אין בעל הבור יכול לעכב עליו ולומר לו: הרי שרשי האילן נכנסים לבור שלי ומפסידים אותי, שזה נזק הבא מאליו לאחר זמן, ובעת שנטע אינו מזיקו, וכשם שזה חופר בתוך שלו כך זה נוטע בתוך שלו.

ראה עוד שם סעיף ל שמוכח שאין חיוב על בעל השורשים לעקור השורשים, אלא בעל הבור יעקרם ויטלם לעצמו.