כיצד ניתן לערוך היתר עיסקא על העתיד ועל העבר

שאלה:

בס"ד
שלום רב
אח שלי שגר בחו"ל מלווה לי כל חודש סכום מסויים שבו אני מחזיר הלוואה לבנק סיכמתי עם אחי שכל סכום שהוא יביא לי הוא יקבל החזר בתוספת 33 אחוז מגובה ההלוואה, הלוואה לטווח של 7 שנים
איזה שטר עסקא או ההיתר עיסקא אני צריך למלא ואיך אני עושה את זה?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

שטר עסקה שלחתי לך באופן פרטי.

אמנם השטר עסקה מועיל על ההלוואות שבעתיד ולא על ההלוואה שבעבר. על כן ההלוואה שכבר נעשו יש לשחזר את ההלוואה, דהיינו שאחיך שבחו"ל – המלווה – יגביה כלי [עט או פלאפון] של אדם אחר ויקנה ממך מהדירה שלך שווי של ההלוואות שהיו עד עכשיו, ויחזור וילווה לך את חלקו בדירה, ויועיל היתר עסקה גם הכל.

הרבה הצלחה.

נימוקים:

לחדש את ההלוואה פירושו שיתנו שמזכה לו קרקע בשווי ההלוואה, ואז יש כאן פירעון חוב, ושולמה ההלוואה. ואז מלווה לו חזרה את הקרקע שקיבל, והפירעון יהיה במעות, ויוכל לעשות עתה היתר עסקה על ההלוואה השנייה. אך כל זה צריך שיעשה בקניין סודר, ולא מועיל אמירה בפיו.