האם הדיינים בגיור צריכים לדעת שהם עכשיו עושים גיור?

שאלה:

לכבוד הרבנים שליטא
האם בטבילת גר צריך שלש דיינים( או כוונה של להיות בית דין)או מספיק שלש עדים כשרים (שהתכוונו לראות ולהעיד בדבר) כמובן ששאלו אותו את כל השאלות הרלוונטיות השאלה רק לגבי ההרכב ממה שראיתי בבית יוסף ובפשט השולחן ערוך משמע שכל שלשה כשרים בכלל משפט ולכן אני שואל באים לא נתכוונו להוות בית דין אלא עדות בדבר זה
בתודה מראש תבורכו מפי עליון

תשובה:

שלום רב,

בשאלה זו דנים האחרונים עם נפק"מ שונות. ראה בקובץ שיעורים (כתובות יא,א אות לג) שדם בשאלה זו האם הבי"ד הם אלו שעושים את חלות הגיור, וממילא ודאי שהם צריכים לדעת ולהתכוון להיות בי"ד. ומאידך הביא צד שאינם פועלים בגיור כלום, ולראיה הביא את דברי התוס' שביארו מי לא טבלה לנדתה שהכוונה שמאחר שכולם יודעים שטבלה הרי שהם הבי"ד, א"כ ודאי שלא התכוונו לכך ובכל זאת זה מועיל. עיי"ש עוד שהביא גם ראיות הפוכות.