סדר ירושה/לכתוב תורה שבע"פ

שאלה:

בס"ד
שלום לכבוד הרב
שתי שאלות אליך:
ראשית שו"ע חושן מפשט סימן ערו מבואר סדר הירושה. אדם נפטר בנו יורשו אח"כ זרעו אח"כ אחותו זרעה אח"כ אביו אם הגענו לגובה אביו איך כותב זרעו האם מאישה אחרת?
וכן לא ברור אחכ אם הולך לכיון הסבא או לאחים של האבא של הנפטר…
אודה לך אם תפרט לי ע"ז…

שאלה נוספת על שבת ל,ב שדויד נפטר ושלמה שלח לבית מדרש "אבא מת ומוטל בחימה וכלבים של בית אבא רעבים מה אעשה"?
וקשה למה אמר על אביו מת הרי זה לשון על אדם שנפטר בלי ילדים כמש בבבא בתרא קטז לגבי יואב ודויד

שאלה נוספת ברשותך בתמורה יד ב נאמר איסור לכתוב תורה שבע"פ בכתב וכן בגיטין ס,ב מה הטעם לכל האיסור הזה??

תשובה:

שלום וברכה,

כך היא סדר הירושה קודם בנו, ואם אין בן נותנים לבת. אם אין בן ובת נותנים לנכדים. וזרעו הלאה. אם אין לו זרע נותנים לאביו. אם אביו נפטר נותנים לזרע של אביו, שהם אחיו, או בן אחיו, ואם אין לו נותנים לסביו, ואח"כ לזרע של סבו – דודים או בני דודים. וכן על זה הדרך עולים למעלה.

כוונת הגמרא בב"ב שאם זכה והשאיר זרע, עדיין יש לו קיום בעולם, ולא נאבד שמו, כיון הניח זרע. אבל ודאי שהוא נפטר ומת מהעולם, ושלמה שרצה לשאול כיצד לנהוג עם אביו, היה צריך לומר שאביו מת.

יש תורה שבכתב ויש תורה שבע"פ, וחכמים דרשו מפסוקים, שתורה שבע"פ צריכה להישאר בע"פ ואין לכותבה. ותורה שבכתב צריכה להיקרא מהכתב, ואסור לאומרה בע"פ. ההיתר כיום לכתוב תורה שבע"פ, משום שהתמעטו הלבבות, וכדי שלא תשכח תורה מישראל.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. מיחלה הרב אבל אלו הם דברי השו"ע:
    סדר נחלות כך:

    מי שמת — בנו יורשו;
    לא נמצא (לו) בן — רואים אם יש לבן זרע, בין זכר בין נקיבה, עד סוף כל הדורות עומד במקומו ויורש הכל;
    לא נמצא זרע לבן, אם יש לו בת, תירשנו;
    לא נמצא לו בת, אם יש לה זרע בין זכר בין נקיבה עד סוף כל הדורות — יורש הכל;
    לא נמצא לה זרע — תחזור הירושה לאביו של מת,
    ואם אין אביו קיים — תחזור לזרעו שהם אחי המת, אם יש לו אח יורש הכל;
    לא נמצא לו אח, אם הניח זרע עד סוף כל הדורות — עומד במקומו לירש;